Premiile Copac 2018
DE VORBĂ CU IONUȚ DRĂGAN, SPORTS&DIABETES: “DIABETUL A VENIT CA UN CADOU DE ZIUA MEA”
Ionuț Drăgan este câștigătorul Premiului Publicului la categoria LIderul ONG, în cadrul Premiilor COPAC 2018. El a fondat Asociația Sports and Diabetes, și alături de echipa sa participă la competiții de triatlon, duatlon, ciclism și alergare.
Cum a fost pentru tine momentul diagnosticului? Erai foarte tanar in acel moment.
Am fost diagnosticat cu diabet-zaharat tip 1 in urma cu 23 de ani, exact cu o zi înainte sa împlinesc 16 ani, a venit ca un “cadou” de ziua mea. Probabil nu o sa uit niciodată acele zile petrecute in spital, mi le aduc și acum aminte ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Imi amintesc ca părinții mei au fost foarte afectați când au primit vestea. Eu nu știam ce înseamnă sa ai diabet, dar sincer nu îmi aduc aminte sa fi suferit din cauza asta, am acceptat și am mers mai departe.
Cum este viata cu diabet?
Pot sa spun ca duc o viata aproape normala, fac cam tot ce îmi doresc. Ai nevoie de timp si educație ca sa înveți sa trăiești cu diabet, ceea ce la noi nu prea exista, dar odată ce ai învăț sa gestionezi boala nu cred ca mai este o problema sa trăiești cu diabet. A trecut atât de mult timp de când am fost diagnosticat incat nici nu mai stiu cum este viata fără diabet.
Cum ai ajuns sa faci sport de performanta?
Am fost o persoana foarte activa de când ma stiu. Am practicat diverse sporturi pana la terminarea liceului pe care l-am terminat tot la o clasa cu profil sportiv. In urma cu 8 ani m-am reapucat de sport și așa am început sa merg cu bicicleta. La început făceam asta pentru sănătate, dar după puțin timp am început sa particip la diverse competitii de ciclism, duatlon și triatlon. Mersul pe bicicleta este ca un virus, odată ce l-ai luat, cu greu mai poți sa scapi de el. Nu pot spune ca fac sport de performanța, dar sunt legitimat ca sportiv amator la un club de ciclism. Ma antrenez constat, in limita timpului disponibil, iar in weekend merg la diferite competitii
Cum s-a format echipa Sports & Diabetes?
Intr-o noapte am primit de la un prieten o fotografie cu un ciclist de la Team Novo Nordisk, echipa profesionista de ciclism formată din persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, care prin activitatea lor inspirau oameni din lumea întreaga. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult era mesajul pe care îl transmiteau, și anume aveau inscripționat pe echipament “Changing Diabetes”. M-au motivat atât de mult, in cât mi-am dorit sa fac și eu asta in Romania. Așa ca am cumpărat un echipament de ciclism de la ei și in următorul sezon am participat la majoritatea competițiilor de ciclism, purtând cu mândrie acel echipament. Am vrut sa fac mai mult și așa am făcut prima echipa de triatlon ștafeta, formata din Dana care făcea proba de alergare și Cosmin proba de inot, ambii diagnosticați cu diabet zaharat tip1. Azi echipa este formată din 11 membri și este in continua dezvoltare. Participam la diverse competitii de ciclism, alergare, duatlon și triatlon, in echipa sau individual și dorim ca prin activitatea noastra sa inspiram și sa încurajam cât mai multe persoane cu diabet sa facă sport, pentru ca activitatea fizica este cel mai bun lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru menținerea sanatatii fizice și psihice optime.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale, celor de la Novo Nordisk Romania, pentru sprijinul și încrederea acordata.
Ce iti spun oamenii care va vad pe tine si echipa ta facand sport atunci cand afla ca ai o boala cronica?
Bineinteles ca majoritatea oamenilor ne felicita pentru efortul depus si ne intreaba cum reusim sa mentinem glicemia in limite acceptabile dupa atat efort. Ce-i drept ne bucura faptul cand un parinte vine si ne spune ca, copilul lor s-a apucat sa faca sport datorita noua, ca noi am fost motivatia lui, iar asta ne face sa mergem mai departe
Care este cel mai important lucru pe care vrei sa il transmiti publicului larg legat de diabet?
Diabetul este o afectiune extrem de serioasa, mai ales daca vorbim despre diabetul tip 1, care este o boala autoimuna, fiindu-ne necesara administrarea insulinei de-a lungul intregii vieti. Este o afectiune care iti consuma foarte mult timp si energie atunci cand este vorba sa iti mentii glicemia in limite acceptabile, sa iti calculezi absolut tot ce mananci, dar si pentru a-ti corecta variatiile de hipoglicemie-hiperglicemie, fara a avea certitudinea efectului scontat, adica o viata sanatoasa fara complicatii.
Sursa: premiile2018.copac.ro