Importanța activității fizice pe perioada infecțiilor respiratorii virale

Chiar dacă există restricții de deplasare în actuala perioadă, efectuarea de activitate fizică zilnic, de către pacienții cu diabet, este extrem de importantă.[1] Impactul efortului fizic în infecțiile respiratorii virale, în general (la ora actuală nu există date suficiente despre efectul efortului fizic în infecția cu SARS-CoV-2), indică o potențare a activității sistemului imunitar. În special efortul fizic de intensitate moderată duce la creșterea concentrațiilor de celule ale sistemului imunitar (neutrofile și natural killer) cât și a concentrațiilor de IgA salivară.[2,3] In extremis, efortul fizic de intensitate mare și/sau prelungit duce la diminuarea activității sistemului imunitar, crescând riscul de contractare a unei infecții virale.[2,4]

 

Efortul la domiciliu, care în lipsa unor aparate de efort cardio (bicicleta stationară, bandă de alergare, stepper, trainer etc), poate fi realizat prin exerciții cu propria greutate, pe o perioadă de minim 45-60 minute (pentru a compensa lipsa de deplasare la exterior din viața de zi cu zi):

  • Asigură menținerea condiției fizice;
  • Totodată, se previne creșterea necesarului insulinic bazal la pacienții cu tratament cu insulină, care apare invariabil în perioadele de repaus fizic prelungit;
  • Asigură menținerea greutății anterioare sau poate chiar duce la o scădere;
  • Acționează pe sistemul cardio-vascular prevenind creșterea valorilor tensiunii arteriale asociate sedentarismului;
  • Reduce fracția de cholesterol LDL din sânge (colesterolul “rău”) în timp ce duce la creșterea fracției de HDL-colesterol (“bun”);
  • Reduce global riscul de mortalitate de orice cauză (inclusiv complicații ale unei infecții virale).

 

Indiferent de tipul de exerciții fizice efectuate la interior (și există o multitudine de exemple în mediul on-line), rezultatul final este în mare măsură același (consum caloric, efort cardio-vascular) cu toate beneficiile specifice activității fizice practicate cu regularitate.

Și în cazul efortului fizic practicat la interior, indicațiile de control glicemic și de prevenție a hipoglicemiei rămân aceleași ca în cazul oricarei activități fizice.


Referințe:

  1. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/be-active-during-covid-19
  2. Martin SA, Pence BD, Woods JA. Exercise and respiratory tract viral infections. Exerc Sport Sci Rev. 2009;37(4):157-64.
  3. Harris MD. Infectious disease in athletes. Curr Sports Med Rep. 2011;10(2):84-9.
  4. Ahmadinejad Z, Alijani N, Mansori S, Ziaee V. Common sports-related infections: a review on clinical pictures, management and time to return to sports. Asian J Sports Med. 2014;5(1):1-9.

Autor: Dr. Mihai COMSA / SANAMED

Photo: www.lark.com

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published. Subscribe to this comment feed via RSS

*